Junior Achievement Romania, in parteneriat cu Fundatia ArcelorMittal, a premiat cele mai bune trei idei de afaceri sociale propuse de liceeni din Galati, in cadrul finalei locale a programului Social Enterprise. Juriul a selectat premiantii din cele 14 echipe, care si-au prezentat planurile de afacere dezvoltate in cadrul programului educational european.
Locul I a fost castigat de doi elevi de la Colegiul Tehnic Traian Vuia care isi propun infiintarea unui atelier de reconditionare si reciclare a mobilierului. Principalele beneficii ale proiectului sunt locurile de munca la care pot accede si persoane din categorii defavorizate si dotarea scolilor si spitalelor cu mobilier produs in atelier.
Alte probleme sociale pentru care elevii au propus solutii sunt reabilitarea patromoniului cultural-istoric al orasului, abandonul infantil, animalele fara adapost, violenta in scoli sau lipsa locurilor de munca. Juriul a fost format din reprezentanti ai ArcelorMittal Galati, Inspectoratului Scolar Judetean Galati si Junior Achievement Romania.
„Continuam strategia de responsabilitate sociala, axata pe sprijinirea proiectelor dezvoltate de tineri. Elevii de astazi pot fi angajatii nostri de maine si, de aceea, dorim sa incurajam tanara generatie sa se dezvolte la potential maxim. In acest fel, vrem sa contribuim la dezvoltarea pe termen lung, avand baze durabile, a comunitatii locale din Galati”, a declarat Bruno Ribo, Directorul General ArcelorMittal Galati.
Pe parcursul anului scolar, peste 1.300 de elevi si profesori din Galati au dezvoltat propunerile de proiecte sociale, prin activitati practice si studii de caz puse la dispozitie de Junior Achievement si cu ajutorul consultantilor voluntari ArcelorMittal.
Tinerii vor fi premiati in cadrul Galei Business Hall of Fame, eveniment derulat anual la Bucuresti in luna mai, prin care sunt recunoscute si premiate cele mai bune exemple de parteneriat educational public-privat.
La nivel european, Social Enterprise Program este urmat anual de peste 3.500 de elevi de liceu din 160 de institutii de invatamant din Europa, care au initiat 186 de afaceri sociale cu sustinerea a 316 consultanti voluntari din companii. Programul se deruleaza in 12 tari (Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Romania, Rusia, Serbia, Spania) si dezvolta antreprenoriatul social in randul tinerilor, printr-o educatie practica orientata catre conceperea si dezvoltarea unei afaceri responsabile fata de comunitatea locala. (A.D.).